HPV aşıları özellikle içinde barındırdığı HPV tipine yönelik enfeksiyon riskine karşı yüksek koruyuculuk sağlar. FDA bugüne kadar 3 tip aşıya onay vermiş bulunuyor. Gardasil, Gardasil 9 ve Cervarix. Bu aşılar yeni HPV enfeksiyonu oluşumuna karşı korur ancak aktif enfeksiyonu veya enfeksiyona sekonder gelişen hastalığı tedavi etmede işe yaramaz.
Üç aşının da ortak içerdiği HPV tipi servikal kanserlerin %70 inden sorumlu olan tip 16 ve 18 dir. Cervarix sadece bunları içerir. Gardasil tip 11,6 16,18’i içerir. Gardasil 9 ise 11 ,6 ,16,18,31,33,45,52,58 içerir.
Üç aşı da 6 aylık period içinde 3 doz haliyle kas içine uygulanır. Ekim 2016 da FDA; Gardasil 9 için, kız ve erkek çocuklarda ilk doz uygulama 9-14 yaş arasında olmuşsa iki uygulamanın yeterli görüldüğünü bildirmiştir. Ancak ilk dozu daha geç yaşta vurulmaya başlanan çocuklarda ve bağışıklık sistemi çökük hastalarda gene 3 doz şeklinde vurulması gerekmektedir. (Kaynak ACIP). Ayrıca FDA önceden Gardasil ile aşılanmış kişilerin Gardasil 9 ile aşılanabileceğini bildirmiştir. Hangi tip aşı vurulmuş olursa olsun rahim ağzı kanserinden tam korunma sağlanmadığından tüm bayanların rutin rahim ağzı kanser taramalarından geçmesi gerekmektedir.
Aşının uygulama yaşı kız ve erkek çocuklarda 11-12 yaştır, hatta 9 yaşında protokolü başlatan ülkeler vardır. Altı aylık period içinde dozlar tamamlanır. Genel bilgi olarak 9-26 yaş arasında cinsel aktivite öncesinde yani HPV bulaşma olasılığı öncesinde vurulması gerekmektedir. Ancak HPV varlığı bilinen hastaya da vurulmasında herhangi bir engel yoktur. (Her ne kadar enfeksiyonu tedavi etmediği bilinse de). ACIP ayrıca anormal pap smear taraması sonucu gelmiş bayanlarda da HPV aşısının uygun yaş aralığındaysa vurulmasını önerir. Çünkü bu aşı henüz yüksek riskli HPV ile enfekte olunmamış ise onlara karşı koruyuculuk sağlar. Ancak bu hastalar aşı vuruldukları için smear sonuçlarının düzeleceğini düşünmemeli ve tarama programlarına devam etmeleri gerektiği hatırlatılmalıdır.
Bugüne kadar aşı ile ilgili ciddi yan etki bildirilmemiştir. En sık rastlanan yan etki diğer aşılarda olduğu gibi lokal aşının enjekte edildiği bölgeye ait rahatsızlıklardır. Gebeler üzerinde aşı ile ilgili yeterli çalışma olmadığından gebelikte uygulanması uygun değildir.
(Kaynak: National Cancer İnstitude)